Artikler · 27. januar 2022

8 tips til maling: Sådan får du det bedste resultat

Har du planer om at kaste dig over et gør-det-selv projekt med maling? At male en bolig indendørs kan synes som et ganske overkommeligt projekt, og derfor vælger mange danskere at male selv, fremfor at hyre en professionel maler. Og du kan da også sagtens kaste sig over maler-projektet selv. Herunder får du 8 råd, som kan hjælpe dig i gang med projektet.

1. Du skal vælge den rigtige maling

Det siger sig selv, men du skal naturligvis vælge den rigtige maling til dit projekt. Der findes væg- og loftmaling til husets vægge og lofter og en særlig træmaling til paneler, lister, vinduer og døre. Maling til væg og loft skal helst være mat, mens træmalingen gerne må være mere blank. Køb maling i en god kvalitet, så du får det bedste resultat, og få malingen blandet i den rette nuance.

2. Brug tid på forberedelse

Du skal ikke kaste dig hovedløs ud i dit malerprojekt. Afsæt god tid til at forberede malerprojektet ved at dække alle flader, som ikke skal males, placere afdækningspap på gulvet og fjerne møblerne, så de ikke står i vejen. Jo mere forarbejde, desto lettere er det at male.

3. Fjern malertape hurtigt

Det er praktisk at dække lister og paneler med malertape, men det skal fjernes igen lige så snart du er færdig med at male væggen, ellers risikerer du at tapen ‘brænder sig fast’.

4. Vær grundig med spartling

Sørg for at dække huller og revner inden du maler. Store flader kan spartles med sandspartel mens mindre huller kan repareres med polyfilla.

5. Sæt væv på gipsvæggen inden du maler

Du opnår et flottere resultat og en mere holdbar overflade, hvis du sætter væv op, inden du maler en gipsplade.

6. Brug pensel i hjørnerne inden du ruller

Du bør male lister og hjørner med pensel, før du benytter malerrullen på væggen. Mal så langt ud til kanterne med rullen for at få et ensartet udtryk på hele væggen.

7. Undgå bobler i tapeten

Der kan opstå runde bobler, når du maler direkte på tapet. De fleste forsvinder igen når farven tørrer, men dem der ikke forsvinder af sig selv, skal skæres op og påføres tapetklister. Herefter må du spartle, slibe og mele igen.

8. Væggen før paneler

Start med væggene, hvis du både skal male vægge og paneler. Hvis du maler lidt vægfarven ned på panelet, opnår du den pæneste overgang mellem panel og væg.