Artikler · 26. juni 2022

Sådan slipper du af med mår

Du er generelt ikke i tvivl, når dit hus først er blevet invaderet af mår. Måren er nemlig en meget larmende gæst, der buldrer og brager rundt – primært i nattetimerne. Måren efterlader også sin urin og eksementer over alt – og det efterlader en helt forfærdelig stank, der lugter hen imod ammoniak. Sidst men ikke mindst er måren også glad for at bide og kradse i isolering og ledninger, hvilket hurtigt kan skabe store problemer, som kan være meget dyre at udbedre. Måren er altså ikke en velkommen gæst. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at slippe af med mår. Vi kommer her med vores bedste råd til forebyggelse og bekæmpelse af mår.

Luk af for adgang

Måren kan hurtigt finde vejen ind i din bolig. Den har kun brug for et hul på størrelse med et almindeligt hønseæg, f.eks. en tagsten, der sidder skævt eller en ventilationskanal uden gitter. En mår har virkelig ikke brug for meget plads, og det er lige netop af den grund, at du hurtigt kan ende med uønskede gæster på loftet. Hvis du ikke allerede har mår på loftet, kan det derfor være en god idé at gå huset efter i sømmene og lukke af for alle potentielle indgange. Hvis måren ikke kan finde vejen ind, kan den heller ikke slå sig ned på dit loft.

Brug fælder

I de fleste jagtforretninger kan du købe mårfælder – og den bedste lokkemad til mårfælder, er et almindeligt hønseæg med en lille hul. Det kan være en god idé at lægge nogle æg forskellige steder nær huset, så måren lettere lader sig lokke i fælden af ægget. Hvis du vælger at prøve med mårfælder, kræver det, at du tjekker dem jævnligt, og hvis du har fanget en mår, skal du køre den så langt væk som muligt, inden du slipper den fri – ellers finder den bare tilbage til dit hus igen.

Prøv med stærkt lugtende stoffer

Stærkt lugtende stoffer som f.eks. naftalin eller hjortetakolie er lugte, som måren ikke bryder sig om. Hvis du efterlader disse lugtende stoffer tæt på mårens opholdssteder, kan det være, at måren forlader dit hus. Måren er dog ret hårdfør og vil i mange tilfælde vænne sig til lugtene – men det vil du ikke. Det er altså ikke den bedste løsning, hvis du virkelig gerne vil problemet til livs.

Sæt et ultralydsapparat i stikkontakten

Hvis du gerne vil have en løsning, der med garanti efter med succes, så skal du købe Gnaversirenen. Den skal blot sættes i en stikkontakt nær mårens opholdssted og udsender så en højfrekvent lyd, som måren ikke kan lide. Lyden stresser måren og sender den på flugt. Det er altså ikke en lyd, som måren bare kan vænne sig til. Producenten giver derfor garanti for effekten eller pengene tilbage inden for 90 dage. Det gode ved Gnaversirenen er, at den ikke kun sørger for, at du slipper af med mår, der allerede har fundet vejen indenfor – men også forebygger nye besøg.